beskära buxbom

Klippa Buxbom – Att tänka på

Buxbomen är en tålig buske som håller sig grön och grann året om. För att få den kraftig och frodig är det bra om den beskärs minst två gånger om året. Under sommaren växer den så mycket som 10-15 cm.

När ska buxbom beskäras?

En bra tid att beskära den första gången är strax innan midsommar eftersom bladen lätt bränns om man väntar tills högsommaren. Gång nummer två är bra att ta senast i september så att buxbomen får en chans att återhämta sig från beskärningen innan kylan kommer.

Man ska tänka på att inte beskära när det är för varmt eller när det är soligt eftersom den då lätt får bruna blad. Efter att man klippt den ska man gärna vattna den regelbundet för att förhindra skador. 

Verktyg som passar

 Innan du ska börjar att klippa buxbomen så ska redskapen vara rengjorda och vassa. Två bra verktyg för buxbom är en busktrimmare eller en kantsax. För en större buxbom som en häck så är det bättre att använda en häcksax eftersom den gör jobbet snabbare.

Planera form i förväg

Innan du börjar att klippa så bestäm vilken form du vill ha. Här kan man verkligen leva ut sin konstnärliga ådra då buxbomen är en tacksam växt att formklippa. Att klippa klot, kuber eller ägg ger ett exklusivt intryck och är inte särskilt svårt. Börja gärna nedifrån och jobba dig uppåt. När man klipper i olika figurer får toppen gärna vara smalare än botten så grenarna längst ner inte skuggas. Man kan också använda sig av en mall som man exempelvis tillverkar av ståltråd och sedan klipper av allt som växer utanför mallen.

Har man en formklippt buxbom så kan man hålla efter den lite under sommaren och putsa bort utstickande grenar. Buxbomen kan också gott få lite extra näring eftersom det försvinner en del när den klipps.

Klippa en rak häck

Om man har en häck så trimmar man den så den har raka sidor alternativt rundade. För att få en rak häck kan man spänna ett snöre mellan två pinnar och kolla av med vattenpass. Gå gärna några steg bakåt under tiden du klipper för att se så att den inte blir sned.

Sekatör