Med en häcksax utrustad med teleskophandtag kan du klippa buskar och grenar som annars hade varit svåra att komma åt.  

justerbar häcksax      häcksax teleskopisk

TILL – Manuell med justerbar längd                    TILL  – Bensin och batteridrivna

Varför välja häcksax med teleskop?

1.Arbeta med större räckvidd

 Den uppenbara fördelen med ett teleskophandtag är att du når grenar som sitter högre än när du använder ett redskap med kortare handtag. Med ett förlängt handtag kan du också arbeta på lite bekvämare avstånd från det som ska klippas. Du behöver inte ge dig ända in i ett snår för att komma åt ordentligt.

2. Vänta med att ta fram stegen

Det är skönt att slippa behöva arbeta från en stege om du inte måste. Det kan också vara så att du behöver klippa ner en häck eller en buske på en plats där det helt enkelt inte går att ställa en stege så att den står tillräckligt säkert.

Om du använder både stege och teleskophandtag får du riktig stora möjligheter att snygga till även ett normalstort fruktträd utan att behöva klättra upp i det. 

3. Du kan klippa kraftigare grenar

 Längre handtag ger dig extra hävstångseffekt och du kan kapa lite grövre kvistar och grenar än med en vanlig häcksax. Det minskar behovet av el- eller bensindrivna verktyg. 

4. Flexibelt med justerbart teleskophandtag

 Oavsett var grenarna du vill klippa sitter kan du ställa in handtaget så att din manuella häcksax är lagom lång. Fiskars HS86 Teleskop SmartFit är ett exempel på ett ergonomiskt och justerbart redskap som du kan anpassa utifrån vad du behöver utföra för uppgift.

justerbar häcksax      häcksax teleskopisk

TILL – Manuell med justerbar längd                    TILL  – Bensin och batteridrivna

Köpguide

 Läser du produktbeskrivningarna om de enskilda häcksaxarna kan du ofta finna svar på flera av följande frågor:

Hur grova grenar kan häxsaxen klippa?

 Om det är viktigt för dig att kunna kapa kraftigare grenar ska du komplettera med en grensax eller välja en eldriven häcksax med teleskophandtag.

Har bladen nonstickbeläggning?

 Blad med en beläggning som gör dem lätta att torka av är en fördel. Det är särskilt viktigt om du klipper kvistar och grenar med kåda som annars kletar sig fast på verktyget. 

Hur greppvänliga är handtagen? 

Handtag med beläggning av gummi eller ett annat mjukt material ger ett skönt och stadigt grepp som skonar dina händer. 

Hur långa kan handtagen bli? 

Ju längre ju bättre, så länge häcksaxen inte är för tung och du klarar av att hantera den. Omkring en meter är vanligt.

Är längden lätt att justera?

 Det bör vara enkelt och gå snabbt att ändra handtagens längd så att du kan variera den efter behov under ett och samma arbetspass. Steglös justering ger dig total kontroll upp till maxlängden.

FAQ

Vad är skillnaden mellan häcksax med teleskop och stånghäcksax?

En stånghäcksax är el- eller bensindriven och sitter monterad på en stång. Du gör ingen klipprörelse så det är inte en sax i egentlig mening. Du har inte samma kontroll som med en manuell häcksax med teleskophandtag men du kan arbeta snabbare med en stånghäcksax.

Hur högt kan jag nå med en teleskophäcksax?

Det beror på hur lång du är, om du står på en stege eller inte och på hur mycket du kan förlänga teleskophandtaget. Att klippa grenar som sitter på tre meters höjd medan du själv står på marken är fullt möjligt. 

Vad finns det för alternativa verktyg?

Förutom stånghäcksax kan vanliga el- eller bensindrivna häcksaxar kan vara ett alternativ och en grensax passar om det är få men lite grövre grenar på till exempel fruktträd du behöver ta hand om, snarare än en tätvuxen häck

justerbar häcksax      häcksax teleskopisk

TILL – Manuell med justerbar längd                    TILL  – Bensin och batteridrivna