Greenworks 80V

  • Roterande handtag
  • Batteri på sidan
  • Fått 4,2/5 i recension

2490 :- 

Till Butik / Beställ
 

Greenworks är ett varumärke som, åtminstone i Sverige, kanske fått stå i skuggan till fabrikat som Stiga, Alko och Makita. En recension, som Kenny Koehler på Pro Tool Reviews har gjort, visar på att så kanske inte borde vara fallet.

Så är den att klippa med

I recensionen står det utförligt beskrivet om hur den faktiskt är att klippa med. Den klarar av grenar upp till 1,9 cm, vilket är ganska högt i förhållande till andra produkter på marknaden, men inte det högsta du kan hitta. Högre kapacitet än så är dock inget som gemene man kräver – även om häckarna har negligerats under en period. Hastigheten är på 3 200 slag per minut – en hög siffra, som inte är långt ifrån de häcksaxar som används av yrkesarbetare.

I recensionen påpekas det också att man tydligt känner av vikten av häcksaxen. Inte minst när man klipper kring axelhöjd eller högre. De ställde den på vågen och fick fram att den väger 3,44 kilo utan batteri, och 5,44 kilo med. Batteriet står således för en stor del av vikten.

Funktioner och egenskaper

Det finns ett flertal funktioner och egenskaper som gör att Greenworks häcksax skiljer sig från mängden. En av dem är det roterande handtaget, en annan är hur batteriet är placerat.

Roterande handtag

Roterande handtag kommer väl till hands när du klipper i obekväma vinklar och på häckarnas sidor. Det gör att du kan anpassa dina arbetspositioner och helt enkelt arbeta bekvämare, vilket i sin tur möjliggör längre arbetspass.

Den kan roteras i fem olika positioner. För att göra det behöver du stoppa in fingret i ringen under handtagets övre del, dra bakåt, och snurra.

Användarvänliga kontroller

Kenny vill även poängtera att kontrollerna är användarvänliga och simpla. Han lyfter fram säkerhetsfunktionen specifikt.

Batteriets placering

Det finns inte särskilt många sätt att installera ett batteri i en häcksax om den ska vara smidig, lättviktig och ergonomisk. Att batteriet sitter på sidan är något som Kenny inte tycker om, och det är just det han lyfter fram som nackdelen med den här modellen. Han menar att det går att göra den mindre ”bulkig” om batteriet istället stoppas in ovanifrån.

Slutsats

Greenwork 60V lämpar sig väl för den med medelstora häckar. Det roterade handtaget är en funktion som gör arbetspassen lättare – och potentiellt längre. Trots att batteriutrymmet är ganska stort, så väger den inte mer än de flesta modeller på marknaden.

Pro Tool Reviews ger den 4,2 av 5.