En elektrisk häcksax passar om du en liten tomt eller en tomt med strategiskt utplacerade eluttag så att du alltid når de partier du behöver klippa.

           HÄCKSAX BOSH 45   

häcksax teleskopisk   

Fördelar med en elektrisk häcksax

1. Väger mindre

 En eldriven häcksax har i regel lägre vikt i förhållande till sin kapacitet än en batteri- eller bensindriven variant. Den behöver ju varken batteri eller en tank med drivmedel utan tar energin från ett uttag.

Låg vikt kan göra stor skillnad om det är mycket som behöver klippas. Det är helt enkelt bekvämare och du orkar med längre pass. Det finns en annan fördel med att eldrivna häcksaxar är smidiga i formatet och det är att det är lättare att ta dem med sig.

 2. Enkla att använda

 Har du aldrig tidigare använt häcksax är en nätansluten variant enklast att komma igång med. Det enda som begränsar hur länge du kan använda den är din egen ork.

Det är också skönt att slippa ladda batterier eller se till så att man alltid har en dunk med bensin till hands. Det är dessutom svårare att starta en bensindriven häcksax.

3. Bättre arbetsmiljö

 Om du jämför motorljuden från olika typer av häcksaxar så ligger eldrivna bra till.

Framförallt får du en lugnare arbetsmiljö jämfört med om du använder en bensindriven häcksax.

4. Bra pris

 Häcksaxar med sladd är prisvärda eftersom det inte behövs något batteri eller en avancerad förbränningsmotor. Alltså sådant som gör att priset på andra häcksaxar kan skjuta i höjden.

 5. Bra miljöval 

Nätanslutna häcksaxar är bättre för miljön än bensindrivna. Dagens batterier innehåller också komponenter som inte kan återvinnas och som innebär påfrestningar för miljön i samband med att de utvinns.

Att tänka på – Köpa häcksax på el

  • Grövre kvistar kräver högre effekt

 Effekten avgör hur stark en häcksax är och hur kraftiga grenar du kan klippa. Motorns effekt mäts i Watt. När du jämför häcksaxar kan du ofta hitta uppgifter om vilken kvistdiameter de klarar. Räcker den till för de kvistar och grenar du har i trädgården?

  • Hur lång förlängningssladd behöver du?

 Ofta ingår förlängningssladd när du köper en nätansluten häcksax men ibland behöver du köpa en separat eller förlänga den medföljande sladden. Det är viktigt att du har koll på hur lång sladd du behöver från närmsta eluttag till vad det som du avser att klippa.

  •  Hur lång klipplängd behöver du?

 Häcksaxens klipplängd avgör hur högt du kan klippa utan att behöva ställa dig på en stege. Ju längre den är, desto bättre är det, om det inte är en väldigt lågvuxen häck du har. Det är längden på “svärdet”, alltså den del man klipper med, och längden på handtaget som avgör klipplängden. Det finns elektriska häcksaxar med teleskophandtag som ger dig extra räckvidd.

  • Balans

 En häcksax ska vara lätt men det är också viktigt att den är välbalanserad och inte för tung baktill eller framtill. Det kan vara svårt att avgöra hur den är balanserad utan hålla i den men ofta kan du hitta uppgifter om det i produktbeskrivningen eller i jämförande tester.